Освітньо-виховні заходи

2024/2025 навчальний рік

Працюємо й навчаємося доброчесно. Бесіда з магістрантами 1 курсу на тему "Академічна доброчесність як засада цивілізованої освітньо-наукової діяльности"

          16.09.2024 обговорили з магістрантами-першокурсниками засади академічної доброчесности в освітньому середовищі КНЛУ, перерахували можливі види порушень та форми відповідальности за них, з’ясували способи запобігання таким порушенням. Дійшли висновку, що в правовому суспільстві кожен/-на має поважати права й здобутки інших.

Гостьова лекція Ірини Федів на тему "Духовність. Освіта. Культура. Звитяга. Родина Шухевичів у національному вимірі"

          13.09.2024 гостьову лекцію на тему «Духовність. Освіта. Культура. Звитяга. Родина Шухевичів у національному вимірі» майбутнім вчителям – здобувачам освіти за бакалаврською та магістерською освітніми програмами кафедри української філології – прочитала заступниця директора Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття Ірина Федів. Обговорили важливість усвідомлення того, що освітяни мають бути культурними й духовними світочами нації, її натхненниками, захисниками, будівничими. Дякуємо за цікаве занурення в епоху становлення української національної культури й освіти.

 

Гостьова лекція Тетяни Тищук - учителя української мови та літератури - на тему "Використання засобів візуалізації на уроках української словесности"

          Цікавезну гостьову лекцію – майстерку на тему «Використання засобів візуалізації на уроках української словесности» провела нашим студентам чарівна пані Тетяна Тищук, учитель української мови та літератури вищої категорії Києво-Печерського ліцею #171 «Лідер». Обговорили й спробували самі різні форми асоціативного й логічного зображення матеріалу, поміркували над перевагами такого способу впорядкування знань, оцінили роль мемів в удоступненні й запам’ятовуванні сухих мовних закономірностей, згадали й штучний інтелект: які можливості відкриває і на які ризики наражає це потужний магічний візуалізатор… Щиро дякуємо Тетяні Миколаївні за цікавий особистий педагогічний досвід, відверте спілкування, непідробну «візуалізацію» того, яким натхненним, творчим, завзятим і щасливим від своєї роботи може бути сучасний вчитель. Тішимося запрошенням студентів на практику до Києво-Печерського ліцею #171 «Лідер» з можливістю подальшого працевлаштування. Бути не менторами, а саме лідерами, впливовцями, друзями учнівської молоді – приємно й почесно.

 

          Баган М.П.,

          професор кафедри української філології КНЛУ.

  

Запрошуємо на відкриту лекцію кандидата педагогічних наук, доцента кафедри української філології Олени Попової "Інтерактивні технології у навчанні української мови та літератури"

          Запрошуємо на відкриту лекцію кандидата педагогічних наук, доцента кафедри української філології Олени Попової «Інтерактивні технології у навчанні української мови та літератури», що відбудеться 23 серпня о 8.30.

Приєднатися можна за покликанням
 

Майстер клас Олександра Черкаса на тему "Нетривіальні технології вивчення української словесності в НУШ"

          15 серпня 2024 р. до студентів кафедри української філології завітав учитель, автор подкастів, відвертих мережних розмов про мову й літературу, волонтер, фіналіст національної премії «Global Teacher Prize Ukraine» Олександр Черкас. Предмет розмови – незвичні сучасні методи й форми навчання української словесности в середній і старшій школі з урахуванням зацікавлень сучасної молоді. Як зробити навчання легким і захопливим, як наблизити класиків до школярів, зацікавити їх творами минулих століть, мотивувати не лише до прочитання текстів, а й до власної творчости на основі осмислення класики? Чим захопити учнів у класі без жодних технічних засобів? Де черпати наснагу, щоб не зазнати емоційного вигорання? Погодьтеся, завдання не прості, але якщо любити свою справу, бути щирим із учнями, відкритим до пошуків, пригод і нових ідей – навчання заграє барвами й здивує результатами. Дуже вдячні за цю відверту й насичену майстерку нашому гостеві.

 

Баган М.П.,

професор кафедри української філології КНЛУ.

  

          15 серпня об 11.50 в ауд. 343 відбудеться майстер клас Олександра Черкаса на тему «Нетривіальні технології вивчення української словесності в НУШ».

          Олександр Черкас – учитель української мови та літератури, зарубіжної літератури в Київському військовому ліцеї та Всеукраїнській школі онлайн, учитель-волонтер у Schooltogo, засновник, голова та ідейний мрійник ГО «Не цькуй», фіналіст національної премії «Global Teacher Prize Ukraine» 2018 року – поділиться секретами, як зробити вивчення мови й літератури захопливим і незабутнім.

          Запрошуємо всіх зацікавлених!

Відкрита лекція провідної української термінографині Ольги Кочерги на тему "Термін, його народжування і життя у фаховій та загальній мові"

          5 липня 2024 р. студенти й викладачі кафедри взяли участь у відкритій лекції провідної української термінографині Ольги Кочерги на тему: «Термін, його народжування і життя  у фаховій та загальній мові».  Високоповажана гостя розповіла про процеси поставання та поширювання термінів, взаємодію динамічних термінів та застандартованої номенклатури, плюси та мінуси запозичування чужомовних термінів та терміносполук. Дякуємо за цінний досвід редагування типових помилок у термінотворенні та вжитку термінів.

Вебінар Марка Д. Чайлдресса, менеджера з термінології SAP SE на тему "Управління корпоративною термінологією"

          3 липня 2024 р. о 18 год. студенти й викладачі кафедри доєдналися до вебінару Марка Д. Чайлдресса, менеджера з термінології SAP SE на тему: «Управління корпоративною термінологією», на якому обговорили питання: як і навіщо регулювати термінологію, якою вона має бути для успішної роботи компанії, чому важливо стандартизувати термінологію. Вельми цінним був практичний досвід термінологійної роботи в іноземній компанії SAP SE.