Освітньо-виховні заходи

2022-2023 навчальний рік

Онлайн-зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Ірландія в Україні пані Терезою Хілі

          16 червня 2023 року о 12:00 на платформі Microsoft Teams наші студенти долучилися до онлайн-зустрічі з Послом Ірландії в Україні пані Терезою Хілі. Вельмишановна гостя прочитала лекцію на тему «Подорож до «Уліссу» Джойса» й наголосила, що в цьому романі Джойс творить свій варіант моделі світу, яка відбиває в собі засади буття всього людства. Учасники зустрічі всебічно обговорили особливості сприйняття роману та щиро подякували пані гості за таку зворушливу й глибоку лекцію.

   

Гостьова лекція випускника кафедри М.В. Фостюка на тему "Гібридизування як спосіб адаптації лексичних запозичень"

          8 травня 2023 року в межах курсу «Сучасна українська літературна мова (морфеміка і словотвір)» випускник (2022 р.) освітньої магістерської програми Українська мова і література, англійська мова, редагування освітніх видань Микола Васильович Фостюк розповів студентам групи Сл(укр) 03-21 педагогічного факультету романо-германської та української філології про гібридизування як спосіб адаптації лексичних запозичень, ознайомивши бакалаврів з особливою групою складних дериватів – композитами та юкстапозитами іншомовного походження і пояснивши сутність гібридизування як способу пристосування лексичних засвоєнь до лексико-семантичної системи української мови, а також відповів на запитання, пов’язані з темою його розповіді.        

Викладачі кафедри долучилися до організації й проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції "МОВА І ВІЙНА"

         17–18 травня 2023 року в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «МОВА І ВІЙНА» у змішаному форматі. Викладачі кафедри української філології Київського національного лінгвістичного університету стали співорганізаторами конференції. Зокрема, професор Баган М.П. виступила на пленарному засіданні з доповіддю на тему «Лінгвокультурні аспекти номінації захисників і ворогів України на тлі російського вторгнення 2022 року», доцент Заскалета В.П. на секційному засіданні – з доповіддю «Образ зовнішнього ворога України (на матеріалі інтернетної комунікації)».

          На пленарному засіданні виступили також уповноважений із захисту державної мови Кремінь Т.Д.,  директор Інституту української мови Національної академії наук України Гриценко П.Ю., професори Вінтонів М.О., Єщенко Т.А., Кислюк Л.П.,  Космеда Т.А., Кобченко Н.В., Християнінова Р.О. Учасники наукового заходу проаналізували вплив війни на мовну діяльність української спільноти та систему української мови, поміркували над способами зміцнення позицій української мови в суспільстві й, зокрема, на деокупованих територіях. Конференція дала змогу всебічно осмислити й оцінити роль рідної мови в згуртуванні, ціннісному вивищенні, самоідентифікації й употужненні українського народу на тлі ворожої агресії.

Студенти-україністи КНЛУ взяли участь у Міжнародній науково-практичній відеоконференції "Ad orbem per linguas. До світу через мови"

          Напередодні Дня науки роботу секції «Актуальні проблеми українського мовознавства та лінгводидактики», яку організувала кафедра української філології КНЛУ в межах міжнародної науково-практичної відеоконференції “Ad orbem per linguas. До світу через мови”, зачаровувало і вишиванкове різноманіття, і широка амплітуда мовознавчих зацікавлень студентів педагогічного факультету романо-германської та української філології КНЛУ і їхніх наукових керівників (професора М.П. Баган, доцентів Л.В. Гмирі, В.П. Заскалети, Г.Б. Мінчак, О.О. Мунтяна, Л.М. Пашинської, К.В. Таранік-Ткачук, Г.М. Школи).
          Тематика презентацій молодих учасників конференції відобразила чимало актуальних проблем української лінгвістики, зокрема термінознавства (Юлія Бобрик поміркувала про співвідношення питомого і чужого в термінології), особливостей словотворення у воєнний час (Іванна Михалик). Доповідь Софії Телюк теж торкалася сьогоднішньої воєнної реальності, зокрема терапевтичного ефекту гумору, створеного певними мовними засобами. Студентки Світлана Годинчук і Світлана Шевчук зачарували слухацьке вухо різнотипною палітрою діалектизмів у творі Дмитра Кешелі «Родаки». На особливе джерело, яке віддзеркалює матеріальний, культурний, історичний досвід українців, –прізвища та прізвищеві назви – звернула увагу Катерина Лифар.
          Різноаспектну проблематику мовознавчої секції об’єднував акцент на важливості збагачення СВОГО, закоріненого насамперед у мові. Дискусії учасників окреслили необхідність повернення до власної української ідентичности – від зовнішньої до внутрішньої. І наша вишиванка, і наша мова як національні скарби, як вияви національної автентичности неповторно багаті. Тож, не цураймося, обираймо те СВОЄ, що нам до душі. Адже на колір, і на смак, і на наукові вподобання товариш не всяк.
          Кафедра української філології КНЛУ пишається своїми талановитими молодими мовознавицями у бруньці, які навіть в умовах війни розвиваються, ростуть й збагачують інтелектуальний потенціал нашої нації. Особистих досягнень вам, розширення наукових горизонтів, підкорення нових вершин і, звісно, омріяної Перемоги!
          Доцент кафедри української філології
          Г.Б. Мінчак

Гостьова лекція викладачки англійської мови Валерії Вест на тему "Травмопедагогіка: як навчати тих, кого життя навчило лише виживати"

          10 травня 2023 р. на платформі «Майкрософт Тимз» гостьову лекцію «Травмопедагогіка: як навчати тих, кого життя навчило лише виживати» нашим студентам прочитала Вест Валеріямолода викладачка англійської мови (Національний технічний університет України «Київський політехнічний ін-т»), яка в 2021 році закінчила магістратуру в КНЛУ. Окрім того, Валерія Дмитрівна активно перекладає: філософські тексти в межах проєкту культурної інституції «Міжвухами»; лекції, семінари та воркшопи з екстреної педагогіки та педагогіки травми в рамках проєкту, організованого фондами «Друзі Вальдорфської педагогіки» й «Європа без кордонів». 

          Лекторка цікаво й змістовно на яскравому ілюстративному матеріалі, застосовуючи надбання новітніх наукових розвідок із психології та соціології, розповіла про вісім базових принципів травмопедагогіки для поліпшення навчального клімату; наголосила на важливості вміння сучасного вчителя, викладача тримати здорове ядро людини, бути стабільним, надійним у взаєминах з учнями, з повагою ставитися до них, долучати до ухвалювання рішень, використовувати навчальну гру, створювати умови для творчості тощо.

          Гостя зачарувала слухачів своєю освіченістю, харизматичністю і особливим вмінням дарувати радість. Щиро сподіваємося на подальшу співпрацю!

          Доцент кафедри української філології

          Г.Б. Мінчак

Зустріч студентів-україністів із доцентом Львівського державного університету внутрішніх справ Клак Оксаною Степанівною

          9 травня 2023 року відбулася зустріч студентів-україністів із кандидатом філологічних наук, доцентом Львівського державного університету внутрішніх справ Клак Оксаною Степанівною.

          Під час заходу викладачка продемонструвала цікаву презентацію, розповіла про структуру навчального закладу зі специфічними умовами навчання, поділилася особливостями викладання української мови. Серед обов’язкових дисциплін, які опановують майбутні фахівці підрозділів Національної поліції, є і філологічний курс – «Українська мова професійного спрямування». Наші студенти спробували побути на місці курсантів, вони активно висловлювали свої думки, а також охоче виконували практичні завдання на редагування, запропоновані Оксаною Степанівною.

          На завершення викладачка відповіла на запитання слухачів, усі присутні обмінялися враженнями.

          Ми щиро вдячні шановній гості за надзвичайно цікаву й корисну зустріч!

          Організатор зустрічі: доц. Гмиря Л.В.

Гостьова лекція-бесіда професора Агнєшки Цибал-Міхальскої на тему "Молодь перед викликами сучасного світу - про необхідність про-розвитку та про-активності" (Польща)

              12 травня 2023 р. об 11.20 на платформі «Майкрософт Тимз» відбулася гостьова лекція-бесіда доктора педагогічних наук, професора, декана педагогічного факультету Університету імені Адама Міцкевича в м. Познань (Польща) Агнєшки Цибал-Міхальскої на тему «Молодь перед викликами сучасного світу — про необхідність про-розвитку та про-активності». Лекторка переконливо довела, що молодь виросте проактивною лише тоді, коли матиме цікаву ідею, робитиме щось практично для її втілення і матиме відчуття відповідальности. Саме такі навички важливо формувати освітянам у юного покоління. Найбільше слухачів цікавили питання про специфіку навчання майбутніх вчителів у Польщі, про ставлення поляків до професії вчителя, про способи підвищення його авторитету в суспільстві, а також можливість стажування українських студентів в Університеті імені Адама Міцкевича.

Література в школі: цікаво, складно, важливо... Прийоми вивчення української та зарубіжної літератури в закладі середньої освіти

02.05.2023.

Практичне заняття для магістрантів факультету іноземних мов Львівського національного університету імені Івана Франка (035 Філологія; французька мова та література; іспанська мова та література) та студентів педагогічного факультету романо-германської та української філології (014 Середня освіта; українська мови і література, англійська мова, зарубіжна література) Київського національного лінгвістичного університету

Круглий стіл на тему "Особливості організації освітнього процесу в 5-х класах Нової української школи у 2022/2023 навчальному році"

26.04.2023.

Круглий стіл на тему «Особливості організації освітнього процесу в 5-х класах Нової української школи у 2022/2023 навчальному році» із керівниками Українського колежу імені В.О. Сухомлинського (спеціалізована школа № 272) міста Києва:

Хайруліна Т. Г., заступник директора;

Приймаченко А. В., заступник директора;

Радченко Ю. Л., класний керівник 5-го класу.

Від КНЛУ:

Кудіна В. В., завідувач навчальної частини, канд. пед. наук, доцент;

Зєня Л.Я., доктор пед. наук, доцент;

Волярська О. С.

 

Зустріч-методичний семінар зі студентами Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка

19.04.2023.

Зустріч-методичний семінар зі студентами Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка

Присутні: декан факультету філології та журналістики Кирильчук Оксана Борисівна;

доктор філологічних наук, проф., завідувач кафедри світової літератури Ніколенко Ольга Миколаївна;

доцент кафедри світової літератури, кандидат пед. наук Орлова Ольга Василівна.

Зустріч студентів-україністів із головними редакторами фахових журналів з української мови і літератури

12.04.2023  (головний редактор Дмитро Олександрович Лебедь)

Зустріч з головними редакторами фахових журналів з української мови і літератури.

Допомога редакторів фахових видань сучасним учителям та керівникам  закладів загальної середньої освіти;

вимоги до сучасних статей у журналах з мови і літератури;

виклики і проблеми методики викладання літератури.

 

     

Студенти-україністи КНЛУ взяли участь у Міжнародній студентській науковій конференції INTERUNIVERSITARIA (Молдова)

          4 травня 2023 року 17 студентів-україністів педагогічного факультету романо-германської та української філології Київського національного лінгвістичного університету взяли участь у Міжнародній студентській науковій конференції INTERUNIVERSITARIA, організованій Бєльцьким державним університетом імені Алеку Руссо (Universitatea de stat «A. Russo» din Bălţi — USARB). Учасниками заходу стали студенти з Молдови, Румунії, України.

          Від імені КНЛУ на пленарному засіданні з привітальним словом до учасників звернулася Анастасія Ласкава — магістрантка групи МСОукр 03-21. Зараз вона працює над магістерською роботою «Явища евфемізації та дисфемізації в сучасному українському політичному дискурсі», тема якої актуальна як ніколи. Анастасія подякувала за змогу опублікувати статті дослідників-початківців, які на міжнародному рівні мають нагоду презентувати молоду наукову думку  українськими голосами, та долучитися до обговорення надзвичайно цікавих тем.

          У рамках роботи секції «FILOLOGIE SLAVĂ (LIMBA UCRAINEANĂ)» взяли участь А.Богдан, А.Буренкова, Н.Ренкас (науковий керівник — доц. Пашинська Л.М.), Ю.Бобрик, І.Михалик (науковий керівник — доц. Гмиря Л.В.), С.Шевчук (науковий керівник – доц. Заскалета В.П.), А.Кривенко, А.Ласкава (науковий керівник – доц. Мінчак Г.Б.), В.Нагорна (науковий керівник – доц. Мунтян О.О.). У секції «FILOLOGIE SLAVĂ (ETNOLINGVISTICĂ)» свої доповіді виголосили К.Гунько, К.Докієнко (науковий керівник – проф. Баган М.П.), М.Ключта,  В.Стара (науковий керівник — доц. Пашинська Л.М.), К.Мшецян (науковий керівник – доц. Мінчак Г.Б.), Ю.Каленюк, Д.Маслак (науковий керівник — доц. Гмиря Л.В.),  К.Лифар – (науковий керівник – доц. Заскалета В.П.).

          Кафедра української філології КНЛУ щиро вдячна Бєльцькому державному університету імені Алеку Руссо за запрошення взяти участь у конференції.

          Сподіваємося на подальшу співпрацю та обмін досвідом!

          Доцент кафедри української філології

          Людмила Гмиря

Гостьова лекція професора Ірини Павлівни Задорожної на тему "Modern trends in foreign language training" ("Сучасні тенденції в столиці навчання іноземних мов")

          4 травня 2023р. гостьову інтерактивну лекцію на тему «Modern trends in foreign language training» («Сучасні тенденції в столиці навчання іноземних мов«) нашим студентам прочитала ЗАДОРОЖНА Ірина Павлівна, доктор педагогічних наук, професор, проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва, професор кафедри англійської філології та методики навчання англійської мови Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

          Харизматична лекторка розповіла про найбільш ефективні методи й методики навчання іноземних мов, зокрема про переваги інтегрованого, ігрового та інших способів навчання, надала електронні покликання на цінні для викладача англійської мови ресурси, залучила студентів до обговорення дискусійних питань.

          Щиро дякуємо за змістовну, захопливу лекцію!

Гостьова лекція Катерини Петрівни Проскури на тему "Лінгвістична експертиза: методологія, правові аспекти та практика виконання"

          3 травня 2023 р. о 13 год. на платформі «Майкрософт Тимз» гостьову лекцію на тему «Лінгвістична експертиза: методологія, правові аспекти та практика виконання» нашим студентам прочитала випускниця кафедри української філології, головний науковий співробітник лабораторії економічних досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Проскура Катерина Петрівна. Досвідчена експертка розповіла про види лінгвістичних експертиз, про труднощі, з якими стикаються її колеги, пояснила правове підґрунтя цього виду діяльности.  К.П. Проскура наголосила, що з початком війни зріс попит на лінгвістичні експертизи для виявлення ворогів і сепаратистів, віртуальні  повідомлення яких загрожують цілісності і державності України. Найбільше слухацьку авдиторію зацікавили питання аналізу непрямих погроз, особливостей працевлаштування експертом. Гостя переконливо довела, що робота експерта дуже відповідальна, але й цікава, творча. Це одна з дуже важливих для правового суспільства сфер, у якій можуть працювати майбутні фахівці з української мови.

Зустріч студентів-україністів із літературним редактором новинної групи телевізійних програм Богданою Миколаївною Бадрак

          1 травня 2023 року відбулася зустріч студентів-україністів та викладачів кафедри української філології з кандидатом філологічних наук, доцентом, медіатренером, старшим літературним редактором новинної групи телевізійних програм українського телебачення БАДРАК Богданою Миколаївною.

          Тема зустрічі «Професія літературного редактора на телебаченні» стала надзвичайно цікавою і пізнавальною. Богдана Миколаївна поділилася багаторічним досвідом роботи на телебаченні: як складаються тексти до сюжетів, який зміст та структуру вони повинні мати, яким вимогам має відповідати людина цієї професії, які труднощі доводиться долати під час підготовки матеріалів до виходу в ефір, з якими проблемами може зіштовхуватися команда телевізійників.

          Лекція мала і чітку структуру, Богдана Миколаївна підготувала для наочності презентацію, а також запропонувала слухачам долучитися до редагування текстів новинного ряду.

          Зустріч була змістовною і надзвичайно цікавою, за що ми щиро вдячні вельмишановній Богдані Миколаївні!

          Організатори зустрічі: доц. Пашинська Л.М., доц. Школа Г.М.

Всеукраїнський студентський інтернет-семінар, присвячений 225-річчю поеми "Енеїда" Івана Котляревського

          Студенти І курсу групи СОукр11-22 педагогічного факультету романо-германськоі та української філології Київського національного лінгвістичного університету Алімова Тетяна, Жабчик Олена, Іваницька Софія, Максименко Софія, Шкабарня Ірина (науковий керівник — доцент Пашинська Л.М.) взяли участь у Всеукраїнському студентському інтернет-семінарі, присвяченому 225-річчю поеми «Енеїда» Івана Котляревського.
           Організатор семінару — кафедра бізнес-лінгвістики Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.
Дякуємо студентам та колегам за співпрацю!
          Разом до Перемоги!

Лекція для викладачів, аспірантів та студентів про вплив Chat GPT та інших інструментів штучного інтелекту на продуктивність роботи

          25 квітня 2023 року студенти Київського національного лінгвістичного університету прослухали лекцію професора, директора Центру підприємництва та інновацій у Труласьк бізнес-коледжі Університету Міссурі J. Scott Christianson «Chat GPT»  про вплив chat gpt та інших інструментів штучного інтелекту на продуктивність роботи.

          У лекції йшлося про:

  • світ Chat GPT, його ключові особливості та функції;
  • підходи до створення правильного запиту для взаємодії з моделлю.

          Лектор ознайомив із дослідженнями про вплив Chat GPT і подібних інструментів штучного інтелекту на продуктивність роботи.

Публічна лекція професора Світлани Яківни Єрмоленко на тему "Сучасна інтегративна лінгвостилістика"

          25 квітня 2023 року магістранти групи МСОукр 03-22 педагогічного факультету романо-германської та української філології Київського національного лінгвістичного університету охоче долучилися до публічної лекції доктора філологічних наук, професора, академіка НАН України, завідувача відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови Світлани Яківни ЄРМОЛЕНКО «Сучасна інтегративна лінгвостилістика». Лекцію організувала кафедра історії та культури української мови Волинського національного університету імені Лесі Українки.

          Слухачі мали змогу заглибитися в поняття мовомислення, лінгвософію творів Тараса Шевченка, Ліни Костенко, поміркувати про концепти часу, покоління тощо. Світлана Яківна звернула увагу на неперекладний аспект мови нашої молодої української дипломатії.

          Підбиваючи підсумки, професор Світлана Богдан, перефразовуючи Леоніда Кисельова, вдало зауважила, що все на світі тільки стиль…

         Кафедра української філології КНЛУ щиро вдячна лекторові за змістовну й цікаву лекцію, а також організаторам за змогу долучитися до розкішної віртуальної наукової зустрічі.

          Доцент кафедри української філології

          Галина Мінчак

Студенти КНЛУ взяли участь у ІІІ Всеукраїнській студентській науковій конференції "Формування сучасної науки: методика та практика"

          Студенти ІІІ курсу групи СЛукр03-20 педагогічного факультету романо-германської та української філології Бобрик Юлія та Михалик Іванна 21 квітня 2023 року взяли участь у ІІІ Всеукраїнській студентській науковій конференції «Формування сучасної науки: методика та практика» і були нагороджені почесними Сертифікатами учасників. У рамках участі було опубліковано тези доповіді учасниць.

          Науковий керівник — канд. філол. наук Гмиря Л.В.

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі спеціальності "Українська мова, література (з методикою їх викладання)"

Академічна культура як складник вищої освіти

          05 квітня 2023 року в межах курсу «Ділова українська мова», розглядаючи типи розпорядчих документів та їхні особливості, студентки групи СОукр 11-22 Анастасія Буренкова і Вікторія Стара презентували як у структурному, так і в змістовому планах один із розпорядчих документів КНЛУ – «Положення про академічну доброчесність здобувачів вищої освіти Київського національного лінгвістичного університету (перший (бакалаврський) і другий (магістерський) рівні вищої освіти)» від 29.09.2022 року. Студенти активно обговорювали можливі форми порушення академічної доброчесности, їхні причини і способи запобігання їм. Вони одностайно погодилися з тим, що усвідомлення суспільством, зокрема всіма учасниками освітньо-наукового процесу, принципів академічної доброчесности як цінностей стане запорукою того, що в українській освіті та науці народжуватимуться нові ідеї та знання, які будуть рівноправно включені у світовий процес наукової комунікації. Сподіваємося, що ця бесіда сприятиме формуванню кваліфікованих і доброчесних фахівців.

Доцент кафедри української філології

Галина Мінчак

Зустріч студентів-україністів зі стажеркою Софійського університету імені Святого Климента Охридського

          28 березня 2023 року в рамках роботи наукового гуртка «Проблеми правопису» здобувачі вищої освіти, які навчаються за освітньою програмою «Українська мова і література, англійська мова, зарубіжна література» (перший (бакалаврський) рівень вищої освіти, спеціальність 014 Середня освіта, спеціалізація 014.01 Українська мова і література), долучилися до гостьової зустрічі з кандидатом філологічних наук, доцентом КОРНІЄНКО Світланою Іванівною, яка проходить стажування в Софійському університеті імені Святого Климента Охридського (м. Софія, Болгарія).

          Світлана Іванівна поділилася своїм досвідом участі в міжнародних наукових проєктах. Зокрема зазначила, що випускники навчальних закладів України можуть пройти стажування за кордоном, адже це – підвищення базової освіти, поєднання наукової роботи, культурної просвіти, вдосконалення іноземної мови, відпочинку. Подібна практика цінується в будь-якій країні і може стати візитною карткою всього портфоліо.

          Доповідачка розповіла про чинні програми стажування за кордоном, про його можливості, переваги та результати. Наголосила, що учасники проєкту отримують сертифікат, який підтверджує проходження стажування в науковій установі в країні, яка входить до Європейського Союзу, а також враховується під час ліцензування та акредитації освітніх програм.

          Висловлюємо щиру вдячність Світлані Іванівні за пізнавальну, практично спрямовану розповідь.

          Організатори зустрічі: доценти Пашинська Л.М., Школа Г.М.

Студентська наукова конференція "Актуальні проблеми лінгвістики, перекладознавства, літературознавства та методики викладання іноземних мов"

          23 березня 2023 року студенти  Київського національного лінгвістичного університету взяли участь у студентській науковій          конференції  «Актуальні проблеми лінгвістики, перекладознавства, літературознавства та методики викладання іноземних мов», яка відбулася на базі Львівського національного університету імені Івана Франка.

          Із вітальним словом до учасників засідання звернулися доцент кафедри української філології Київського національного лінгвістичного університету Таранік-Ткачук К. і професор кафедри української та зарубіжної літератур і методик їх навчання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Грицак Н.

          Студенти 4 курсу (група СО(укр) 20-19) педагогічного факультету романо-германської та української філології КНЛУ виступили з доповідями, що відображали наукове занурення і зацікавленість проблемами сучасної методики викладання української мови і літератури. Були представлені такі теми:

         «Освітній чи навчально-виховний процес: законодавча позиція, тлумачення термінів, сприйняття вчителів-практиків» (Шарварок З.);

         «Інтерактивні методи та інтерактивні технології на уроках літератури: спільне і відмінне» (Калініченко В.);

         «Застосування інтерактивних методів навчання на уроках української мови: позиція вчителя & позиція учня» (Соколовська Х.);

         «Поліфункціональність уроку української мови як ознака нової освітньої парадигми навчання» (Шевчук К.);

         «Сучасний погляд на діяльність учителя на уроці літератури: підготовка, проведення, аналіз» (Сороколіт О.).

          До конференції долучилися також студенти Поліського національного університету, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Львівського державного університету безпеки життєдіяльності ДСНС України,  Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Полтавського національного педагогічного університету імені                           В. Г. Короленка.

          В атмосфері толерантності й взаємоповаги пройшли кілька незабутніх годин наукового спілкування.  

Гостьова лекція професора Тетяни МиколаївниТищенко на тему "Українська лінгвогеографія: традиції і новаторство"

          2 березня 2023 року студентам-україністам Київського національного лінгвістичного університету прочитала лекцію Тетяна Миколаївна ТИЩЕНКО – канд. філол. наук, доцент, професор кафедри української мови та методики її навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, керівник Східноподільського лінгвокраєзнавчого науково-координаційного центру. Тема лекції: «Українська лінгвогеографія: традиції і новаторство».

          Висловлюємо щиру вдячність Тетяні Миколаївні за цікаву, пізнавальну, інтерактивну, практично спрямовану розповідь про українську лінгвогеографію, а її асистенткам – студенткам 31-ї групи факультету філології та журналістики УДПУ Анні Рудницькій, Вікторії Кріт, Анні Нагорній та Анні Язвенко за цінний подарунок – діалектологічні мапи КНЛУ.

          Кафедра української філології КНЛУ

          Організатор зустрічі: доц. Заскалета В.П.

Публічна лекція Марії Шведової на тему "Можливості використання корпусу в лексикографії"

6 березня 2023 р. студенти, аспіранти й викладачі кафедри української філології прослухали публічну лекцію Марії ШВЕДОВОЇ, кандидата філологічних наук, доцента кафедри прикладної лінгвістики Національного університету «Львівська політехніка», розробниці Генерального регіонально анотованого корпусу української мови (ГРАК) на тему «Можливості використання корпусу в лексикографії». Лекторка ознайомила слухачів із принципами укладання Генерального регіонально анотованого корпусу української мови та можливостями пошуку, сортування і презентування мовного матеріалу в ньому. Особливе зацікавлення викликала інформація про зміни в лексичній системі української мови, які засвідчує ГРАК.

Усім мотивованим дослідникам і дослідницям нагадуємо електронну адресу ГРАКу для якомога повнішого охоплення мовних скарбів та виявлення цікавих закономірностей розвитку нашої мови : http://uacorpus.org/Kyiv/ua

Відеозапис лекції для тих, хто хотів прослухати, але не зміг приєднатися: https://www.youtube.com/watch?v=wPm_ZgOCrIw

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_NTg2OGU2NDktMGYwMS00N2MyLTg2MDMtMWEwNDI5ZTM0OWE3%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2202b6bc8e-19ec-4e4a-b566-57ed00fafb24%22%2c%22Oid%22%3a%2250d31024-4e7e-48ef-8cea-6ed3714f9426%22%7d

 

Зустріч студентів із вчителем-практиком Жанною Іванівною Жарковою

          У рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови 21 лютого 2023 року  відбулася зустріч вчителя-практика української мови, літератури та зарубіжної літератури спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №148 ім. Івана Багряного з поглибленим вивченням української мови і літератури Жанни Іванівни ЖАРКОВОЇ зі здобувачами пepшoгo (бaкaлaвpcькoгo) piвня, якi нaвчaютьcя зa ocвiтньoю пpoгpaмoю «Cepeдня ocвiтa» (укpaїнcькa мoва і лiтepaтуpa, англійська мова, зарубіжна література). 
          Жанна Іванівна представила учасникам презентацію та поділилася своїм баченням складників педагогічної майстерності. Передусім вона звернула увагу студентів на той факт, що педагогічна креативність підштовхує до творчого пошуку, до розв’язання нестандартних педагогічних завдань на уроках мови та літератури. Цікавий демонстраційний матеріал, який був підібраний для презентації, вдало ілюстрував ці приклади. Вона також продемонструвала використання на уроках мови і літератури прийомів, навчальних платформ, які урізноманітнюють заняття, роблять захопливим освітній процес. 
          Вчителька  відповіла на запитання студентів щодо шляхів подолання труднощів, із якими можна зіштовхнутися під час роботи в школі. Зокрема, вона порадила, як зацікавити дітей до прочитання художньої літератури, які завдання краще пропонувати учням, щоб проявити їхній творчий потенціал.
          Варто сказати, що пoдiбнi зaxoди є вкpaй нeoбxiдними для cтудeнтiв. Aджe у них є мoжливicть пocпiлкувaтиcя з вчитeлями, якi мaють дocвiд poбoти у шкoлi тa пoчути пpo пpoфeciю вчитeля з пepшиx вуcт.
          Під час cпiлкувaння Жанна Іванівна не тільки ділилася cвoїм дocвiдoм iз молоддю, а й мoтивувaла, пpищeплювaла любoв дo poбoти вчитeля й нaдиxaла своєю щирістю.
 
          Організатор зустрічі: доц. Гмиря Л.В.

Зустріч студентів із Іриною Вадимівною Єфименко, старшим науковим співробітником Інституту української мови НАН України

          У рамках роботи наукового гуртка «Проблеми правопису» 20 лютого 2023 року відбулася зустріч студентів із кандидатом філологічних наук, старшим науковим співробітником відділу історіі української мови та ономастики Інституту української мови НАН України ЄФИМЕНКО Іриною Вадимівною.

          Ірина Вадимівна люб’язно розповіла про історію створення Інституту української мови — провідної науково-дослідної установи й основного в Україні координаційного центру з проблем українського мовознавства, про напрями діяльності колективу Інституту та відділу історії української мови та ономастики, про ономастику як науку, про масштабний проєкт «Походження назв населених пунктів України», над яким працює відділ, про укладання словників, про фонди бібліотеки Інституту, про мільйонну картотеку відділу та багато чого іншого.

           Зустріч була надзвичайно цікавою та корисною, адже обговорилися і можливі теми майбутніх наукових досліджень наших студентів у галузі ономастики.

          Організатори зустрічі: доценти Пашинська Л.М., Школа Г.М.

Перемога студентів КНЛУ у міському етапі XXIII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

          21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. У цей день проходять різні заходи, що сприяють популяризації рідної мови, мовній і культурній різноманітності і багатомовності.

          З нагоди свята в нашому закладі відбувся конкурс читців української поезії «Мова – єднання нації». Головними критеріями оцінювання були майстерність виконання, дикція, виразність. За результатами конкурсу переможцями стали студенти групи Сл(укр) 03-20 Маслак Дар’я, Семенченко Валерія, Каленюк Юлія та Михалик Іванна. Побажаємо конкурсантам подальшого розвитку їх декламаторського таланту.

          Бережімо, плекаймо та цінуймо нашу мову, адже мова – найважливіший національний скарб!

          Організатор заходу: доц. Гмиря Л.В.

Академічна доброчесність – запорука цивілізованого суспільства

          02.02.2023р. проф. Баган М.П. провела зі студентами другого (магістерського) рівня вищої освіти бесіду на тему «Академічна доброчесність – запорука цивілізованого суспільства». Учасники обговорили можливі форми порушення академічної доброчесности, проаналізували етичний аспект таких зловживань. Магістранти поміркували над можливими причинами порушень і способами запобігання їм. Проф. Баган ознайомила студентів з Положенням про академічну доброчесність здобувачів вищої освіти Київського національного лінгвістичного університету (перший (бакалаврський) і другий (магістерський) рівні вищої освіти) від 29.09.2022 р., протокол № 3, окреслила  рівні відповідальности всіх учасників освітнього процесу за порушення академічної доброчесности.

Виробнича практика студентів у закладі загальної середньої освіти

           Виробничу практику в Українському колежі імені В.О. Сухомлинського (спеціалізована школа № 272) міста Києва з 07.11.2022 по 03.12.2022 року проходили 10 студентів групи СО(укр) 20-19 (педагогічний факультет романогерманської та української філології).

          Студентки поставились до практики сумлінно, продемонстрували достатній рівень знань із української мови і літератури, ерудицію, творчий підхід до організації і проведення уроків. Крім того, педагогічна практика була комплексною, студенти виконували функції класного керівника, проводили психолого-педагогічне дослідження, показавши серйозне і відповідальне ставлення до роботи, вміння працювати з учнівськими колективами різного віку, повагу до педагогічної громади школи.

          Повномасштабна військова агресія рф проти нашої держави змінила звичний режим роботи закладу освіти та спричинила появу нових організаційних новацій та форм роботи. У таких надскладних умовах керівництво і педагогічний колектив Українського колежу імені В.О. Сухомлинського надавали максимальну підтримку і допомогу студентам-практикантам. Загальна безпекова ситуація змінювалася щотижня, розклад уроків, форма навчання, загальна організація роботи коригувалися залежно від об’єктивних обставин.

          Хочемо висловити слова подяки і вдячності керівництву Українського колежу імені В.О. Сухомлинського (спеціалізована школа № 272) міста Києва (директор – Кушнір Є. С.; заступники директора – Гуменчук О. М., Хайруліна Т. Г.), членам методичного об’єднання вчителів-філологів закладу освіти за позитивне ставлення до студентів-практикантів 2022 року, високий професіоналізм, терпіння і продемонстровану виваженість рішень у складних умовах сьогодення в Україні. Не лише організаційні моменти проходження виробничої практики, а й цей освітній героїзм стане для студентів (сподіваємося – майбутніх педагогів закладів освіти) зразком професійної етики і освітянської мужності.

Атестація магістрів -2022

          14 грудня 2022 р. відбулася атестація здобувачів ступеня магістра за ОП «Українська мова і література, англійська мова, редагування освітніх видань». Цього року наші випускники засвідчили дуже високий рівень виконання, презентації та захисту кваліфікаційних робіт магістра. Зокрема, якість результатів становила 100% (усі 5 студентів отримали «відмінно»).

          Магістранти Н. Вірьовка, М. Фостюк, О. Красько, Н. Лужецька, К. Котомова впевнено й щиро розповіли про свої здобутки у сфері сучасної україністики, довели, що вміло оперують актуальною методологією, вміють помічати й пояснювати новітні тенденції в сучасному українському комунікативному просторі. Об’єктом їхньої уваги послугували ще не досліджувані раніше структурно-семантичні особливості та концептуальні засади українського  нікнеймінгу (О. Красько), моделі гібридного словотворення (М. Фостюк), молодіжні фемінітиви (Н. Вірьовка), комунікативно-прагматичні особливості вербального булінгу (Н. Лужецька) та категорія оцінки в мовленні сучасної молоді (К. Котомова).

          Похвально, що студенти не обмежилися суто описовим методом дослідження, а вміло поєднали його із кількісним, структурним методами, методами соціолінгвістики (опитування, анкетування), компонентного та комунікативно-прагматичного аналізу.

          Імпонує те, що матеріал для деяких робіт (К. Котомової, Н. Лужецької) було зібрано безпосередньо на основі їхньої педагогічної діяльності в школах м. Києва, на основі чого розроблено конкретні рекомендації освітянам. Кваліфікаційні роботи мають практичне застосування і безпосередньо стосуються спеціальності «Середня освіта».

          Паралельне поглиблене вивчення української та англійської мов спонукало деяких студентів до вивчення тенденцій їх зближення та контамінації. Зокрема, кваліфікаційна робота М. Фостюка про гібридне словотворення відобразила способи освоєння новітніх англійських запозичень, набуття ними українських граматичних ознак.

          Дуже приємне враження справили комп’ютерні презентації кваліфікаційних робіт. Усі вони містили яскраві графіки, таблиці, діаграми та схеми, що істотно увиразнювало результати дослідження.

          Усі студенти мають публікації на основі виконаних кваліфікаційних робіт.

          Щиро тішимося успіхами нового покоління мовознавців-україністів. Бажаємо нових цікавезних проєктів, гідного застосування своїх знань і умінь, блискучих професійних злетів у мирній і квітучій Україні!

Всеукраїнський студентський науковий інтернет-семінар з нагоди святкування 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди

Студенти І курсу групи СОукр11-22 педагогічного факультету романо-германської та української філології Богдан Анастасія, Буренкова Анастасія, Ключта Максим, Ренкас Наталія, Стара Вікторія 2 грудня 2022 року взяли участь у Всеукраїнському студентському науковому інтернет-семінарі з нагоди святкування 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди і були нагороджені почесними Сертифікатами учасників.

Організатор участі студентів у семінарі — доцент Пашинська Л.М.

РЕЗУЛЬТАТИ І етапу ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

9 листопада 2022 року стартував ХХІІІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика.

Метою Конкурсу є сприяння утвердженню статусу української мови як державної, піднесення її престижу, виховання у молодого покоління українців поваги до культури й традицій українського народу.

Мовний марафон традиційно розпочався у День української писемності та мови та об’єднав учнів закладів загальної середньої освіти, слухачів закладів професійної освіти, а також студентську спільноту закладів вищої освіти. 

Студенти братимуть участь у трьох етапах: у закладі вищої освіти, в обласному та підсумковому етапах. 

Київський національний лінгвістичний університет традиційно долучився до участі в Конкурсі, і 22 листопада був проведений І етап. Цьогоріч конкурсну роботу писали 34 студенти різних факультетів та курсів університету.

 

№ з/п

Прізвище, ім’я, по батькові учасника

Загальна кількість балів

1.

Бенедищук Анастасія Олександрівна

42

2.

Богдан Анастасія Сергіївна

46

3.

Болтай Анна Миколаївна

45

4.

Буренкова Анастасія Володимирівна

49

5.

Власенко Тетяна Володимирівна

не з’явилася

6.

Габрик Євгенія Миколаївна

не з’явилася

7.

Глущук Ярослав Сергійович

58

8.

Годинчук Світлана Василівна

41

9.

Гомон Єлизавета Юріївна

46

10.

Губіцька Анна Петрівна

49

11.

Дмитрашко Карина Віталіївна

24

12.

Дударєва Анастасія Костянтинівна

39

13.

Жук Жанна Сергіївна

47

14.

Іщейкіна-Ярмолюк Карина Олександрівна

43

15.

Кобзар Анна Михайлівна

33

16.

Логвінов Іван Дмитрович

42

17.

Мельник Світлана Ігорівна

37

18.

Мороз Анастасія Дмитрівна

34

19.

Онищенко Ірина Ігорівна

30

20.

Павлюк Юлія Миколаївна

53

21.

Петрушенко Поліна Сергіївна

46

22.

Підлісна Анастасія Олегівна

43

23.

Плигунова Світлана Олександрівна

45

24.

Проценко Вікторія Станіславівна

34

25.

Ренкас Наталія Олегівна

45

26.

Сербін Анастасія Ігорівна

42

27.

Смук Богдан Михайлович

46

28.

Стара Вікторія Леонідівна

42

29.

Тімкова Єлизавета Юріївна

51

30.

Ус Дарія Андріївна

не з’явилася

31.

Фабер Лілія Максимівна

44

32.

Хилінська Марина Сергіївна

39

33.

Царенко Марія Вікторівна

54

34.

Чернюшок Лора Юріївна

43

35.

Черняк Дар’я Сергіївна

44

36.

Шевченко Анна Сергіївна

51

37.

Шепель Юлія Владиславівна

33

                                                                     Щиро вітаємо переможців Конкурсу та їхніх наукових керівників!

     Бажаємо всім невпинного руху вперед, задоволення від навчання і професійної діяльності, подальших творчих перемог, успіхів та звершень!

 

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика проводиться на виконання Указу Президента України від 09 листопада 2007 року № 1078 «Про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика» відповідно до Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2008року № 168, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 липня 2008 року за № 643/15334, з метою піднесення престижу української мови, популяризації її серед молоді.

Організаторами Конкурсу є Міністерство освіти і науки України, Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів», ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Конкурс було засновано українським меценатом Петром Яциком у травні 2001 року. Одним із натхненників конкурсу є виконавчий директор Ліги українських меценатів, голова Координаційної ради Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, перший заступник голови журі Конкурсу, відомий вітчизняний прозаїк, критик, літературознавець, публіцист, громадський діяч Михайло Слабошпицький.

 

Диктант, який єднає та окрилює

          Збігає день 9 листопада, День української писемности та мови. Ідея радіодиктанту видатного українського письменника Михайла Федотовича Слабошпицького проросла й сьогодні. Традиційно студенти та викладачі КНЛУ долучилися до неї. Пишемо вкотре, але ніби вперше. І по-особливому любимо той стан в очікуванні, коли схилимося над аркушем чистого паперу, щоб знову зродити в такий спосіб рідне слово. І коли вже написали, ділимося враженнями, коментуємо, сперечаємося, словом, живемо в мові, вивчаючи її. І ми, викладачі, неприховано тішимося, що маємо талановитих українських студентів, для яких рідна мова не лише калинова прикраса для святкувань, не лише солов’їні трелі, а багате, активне, щемке сьогодні і щасливе перспективне завтра. Бо вона наш хліб і наше небо, наша зброя і наш кордон, наша життєва необхідність, без якої ми населення, юрба, але не народ.

          Зі святом, друзі!

          Г.Б. Мінчак,

доцент кафедри української філології КНЛУ

З Міжнародним днем студентів!

          Навіть у свій день – День студента – студенти КНЛУ працюють, приємно дивують, надихають і надихаються… Сьогодні, вивчаючи пасивну лексику сучасної української літературної мови, студенти-другокурсники групи Сл (укр) 03-21 педагогічного факультету романо-германської та української філології поринули у відчайдушні, далеко не легкі студентські роки своїх письменників-улюбленців: Василя Стуса (Світлана Годинчук), Ліни Костенко (Софія Телюк), Миколи Вінграновського (Діана Чернявська), Олександра Довженка (Марія Пасічник), Дмитра Павличка (Світлана Шевчук). Говорили про перешкоди для вступу в тодішні часи до університетів, про цікавий, але затьмарений ідеологічною пеленою той студенточас. Не обійшлося і без студентського жаргону, без авторських неологізмів неповторних наших письменників…

          Час швидко збіг. Не знаю, чи досягла мети заняття (контроль згодом покаже!), але щаслива від того, що в студентів поглибшало відчуття реальності та розуміння того, що для досягнення мети треба докласти зусиль. А досягнувши її, не варто припиняти працювати. І обов’язково мріяти! Але мрія дає нуль, якщо її не зробити життям, за висловом Григора Тютюнника.

З вашим днем, наші дорогі студенти! Ми з інших світів, але в одному часопросторі, тому взаємодоповнюймо один одного. Не дозволяйте дрімати нам і самі прогресуйте у своїх добрих прагненнях, міцнішайте в маленьких перемогах, щоб досягти більших. Пийте максимально повно зі своєї студентської чаші, сповненої унікальних можливостей, романтики і мрій. Майте добре здоров’я, аби вистачило його і на граніт науки.

          Г.Б. Мінчак,

           доцент кафедри української філології КНЛУ

Щоб світило, відкрите НЕЮ…

          Студенти-другокурсники педагогічного факультету романо-германської та української філології КНЛУ, які навчаються за освітньою програмою «Українська мова і література, англійська мова, зарубіжна література», почали свій робочий лінгвістичний ранок 19 жовтня зі вшанування імени Олени Борисівни Курило в день її уродин. Міркували над величністю цієї блискучої постаті в українському мовознавстві. Як чужинці (єврейці) за родом, учительці з педагогіки, історії педагогіки та методики російської мови вдалося закласти основи сучасної культури української мови (передусім у синтаксі, тобто в складні нашої мови) та написати шкільний підручник-бестселер з української мови «Початкова граматика української мови» (11 видань!)?! Як лише за 13 років (бо більше система не дала!) можна стати блискучою дослідницею  діЯлектології (так саме вона наполягала на усуненні збігу голосних), історичної фонетики, стилістичного синтаксису та фразеології, творцем української наукової термінології?!

          Дивувалися її вмінням розмосковщити українську мову і студенти-першокурсники факультету германської філології та перекладу на нашому занятті, присвяченому фразеологічним засобам української ділової мови: «Чужим бренить в українській мові зворот із прийменником в усіх відношеннях. Кажуть усіма сторонами або з усіх поглядів». Згадали і спотворений штамп  за допомогою чого (рос. «посредством чего, при помощи чего»). Цитуємо О. Курило: «українська мова вимагає тут інструменталя /орудного відмінка/: сіяти сіялкою (а не за допомогою сіялки); взяти кого хитрощами. Російська фраза «Посредством одного химического элемента определить другой» буде в українському перекладі: одним хемічним елементом визначити другий. Замість − За допомогою казок тр. розвивати дитячу фантазію, − Слід: «казками треба розвивати дитячу фантазію».

           І на вечірнє заняття зі «Вступу до слов’янської філології» завітала до нас юна Олена, ще тоді не Курило, як студентка відділу слов’янознавства історико-філологічного факультету Вищих жіночих курсів при Варшавському університеті та перекладачка з німецької, французької, англійської та російської мов на польську і відповідно з трьох перших мов та польської на російську. А яких чоловіків зустріла тут, у Варшаві, панна Олена, студенти-полоністи пообіцяли розказати на наступній нашій зустрічі… І жодні тривоги не завадять нам це зробити: українці вміють світити навіть у найтемніші часи.

          Г.Б. Мінчак,

          доцент кафедри української філології КНЛУ

9 листопада 2022 року в Київському національному лінгвістичному університеті стартував І-й етап ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Мета конкурсу – піднесення престижу української мови, популяризація її серед студентської молоді.

Кафедра української філології КНЛУ запрошує студентів усіх курсів Київського національного лінгвістичного університету до участі в конкурсі знавців української мови.

Цьогоріч конкурс відбуватиметься в дистанційній формі. Для того, щоб подати заявки для участі в конкурсі, потрібно до 21 листопада 2022 року  попередньо зареєструватися, надіславши заявку в Teams (приватним повідомленням) Пашинській Людмилі Михайлівні.

Відкриття конкурсу з оголошенням умов його проведення, а також перший дистанційний етап відбудеться 22 листопада 2022 року о 14:40 онлайн на платформі Microsoft Teams.

За деталями та довідками щодо умов проведення конкурсу звертайтеся на електронну адресу кафедри української філології та славістики kaf.ufs@knlu.edu.ua.

 

                                                                                              Щиро запрошуємо всіх охочих!
                                                                                                            Бажаємо успіхів!

 

Радіодиктант національної єдності - 2022

                 Кафедра української філології Київського національного лінгвістичного університету запрошує студентів, викладачів та всіх охочих долучитися до щорічної всеукраїнської акції – Радіодиктанту національної єдності!

           Радіодиктант національної єдності — 2022 відбудеться 9 листопада об 11:00 за київським часом.

          У День української писемності та мови до найбільшого україномовного флешмобу традиційно приєднаються мільйони українців по всьому світу. Авторкою тексту цьогорічного Радіодиктанту національної єдності стане українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а читатиме його народна артистка, Герой України Ада Роговцева. До методичної роботи над Радіодиктантом вже традиційно долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко

          «Цьогорічний Радіодиктант — це перш за все українська акція єднання, де б ми не були. Завдяки можливостям Українського Радіо до Радіодиктанту кожен може долучитися, незалежно від того, у якій точці земної кулі перебуває у цей непростий для нас усіх час. Сьогодні це особливо важливо, адже ми бачимо, що війна в Україні йде не лише за збереження наших територій, війна йде за збереження нашої ідентичності. Це флешмоб поваги до нашої культури, це можливість долучитися до спільної дії, яка об’єднує всіх нас», — зазначив Дмитро Хоркін.

Педагогічна практика магістрантів

          Студенти групи МСОукр 05-22 другого (магістерського) рівня освіти з 19.09.2022 р. до 15.10.2022 р. проходили педагогічну практику з української мови і літератури на базі кафедр української філології і теорії та історії світової літератури.

          Магістранти відвідали різні дисципліни з української мови й літератури, які вивчають студенти бакалаврату (групи Сл(укр 03-21), Сл(укр 03-20), й провели за розкладом цих груп лекції й практичні заняття із дисциплін «Сучасна українська літературна мова» (розділи «Лексикологія», «Морфологія», «Синтаксис»), «Основи термінознавства», «Українська мова як іноземна», «Історія української літератури», «Антропонімічний простір української мови» (дисципліна за вибором).

          Магістранти потішили викладачів і баклаврів оригінальними презентаціями до лекцій, захопленим і завзятим стилем викладання, щирим вболіванням за якість навчання.

          Практикантка Надія Вірьовка поділилася, зокрема,  такими враженнями: «Викладання в університеті – це цікава й захоплива справа, але дуже копітка і відповідальна, адже до лекції потрібно довго готуватися, а минає вона досить швидко».

          Практикант Микола Фостюк зазначив, що практика була досить інтенсивною і корисною.

         Що ж, вітаємо наших колег-магістрантів з набуттям нового освітянського досвіду і бажаємо їм широких можливостей у застосуванні своїх знань і педагогічних умінь.

          Навчати – дуже благородна і відповідальна місія. Твердого і впевного поступу нашим магістрам у її виконанні!